Dzisiaj chcę Wam przedstawić kolejną już "sieciówkę" - pizzerie Da Grasso. Muszę się Wam przyznać, że nie stołuje się często w dużych sieciach jak np. Telepizza bo moim zdaniem jedzenie w nich robione jest na ilość, a nie jakość. Dlatego mimo, że restauracja tej sieci jest już od dawna w Lublinie jeszcze nigdy tam nie jadłem. Jednak ostatnio mój znajomy strasznie zachwalał zamówioną z Da Grasso pizzę, więc postanowiłem samemu się przekonać czy to co mówił to rzeczywiście prawda.
|
"Uwaga Da Grasso uzależnia" |
Pierwsze zaskoczenie to ilość różnych pizz w menu - jest ich aż 75 do wyboru! Dodatkowo można zamówić różne kurczaki, kebab czy sałatki. Tu można by przywołać moje wcześniejsze słowa o takich sieciach, które celują tylko w ilość jednakże w przypadku Da Grasso było by to błędem. Mamy do wyboru pizze 32 lub 42 centymetrowe. Niestety nie znajdziemy tu żadnych fajnych promocji np. na 2 pizze co jest dużym minusem jeśli chcemy zamówić pizzę na imprezę. Za cenę jednej 42 centymetrowej pizzy z Da Grasso w innej pizzerii mielibyśmy dwie 32 centymetrowe o takiej samej ilości składników.
|
"Godzina wyjścia pizzy z pieca: (Wpis obowiązkowy)"
Jak widać nie do końca obowiązkowy... |
Na potrzeby "testu" wybrałem pizzę o nazwie Migliore. Przy zamówieniu pojawił się kolejny minus - za dowóz trzeba płacić dodatkowo. Do każdej pizzy dodawane są gratis dwa sosy - czosnkowy i pomidorowy. Placek dostałem po ok. 40 minutach co jest dość normalnym wynikiem. Zainteresowało mnie pole na pizzy, które możecie zobaczyć na obrazku obok. Było to miejsce na godzinę wyjścia z pizzy z pieca, a pod spodem w nawiasie był napis "Wpis obowiązkowy" - niestety na moim pudełku go nie było. Jeśli ktoś już umieszcza takie pole to chyba warto byłoby jednak tą godzinę tam wpisać...
|
Pizza Migliore |
Jeśli chodzi o walory smakowe to Da Grasso naprawdę mnie zaskoczyło. Ciasto wyszło im bardzo dobre - nie za cienkie ale też nie za grube, nie spalone - po prostu idealne. Na placku było dość dużo sera, który również dobrze smakował i nieźle się ciągnął. Składników było również zadziwiająco dużo - szczególnie tych mięsnych. To chyba nowy rekord, bo nie przypomina mi się żebym gdzieś aż tyle widział. Smakowały równie dobrze jak pozostała cześć pizzy. Sosy, które dostajemy za darmo były również wysokiej jakości. Czosnkowy nie był cieknącą śmietaną z kawałeczkami czosnku jak to się czasem zdarza - był dość gęsty i mocno czosnkowy. Sos pomidorowy nie był za to keczupem - co jest dość częste w pizzeriach - tylko były to naprawdę starte pomidory.
Zamawiając w Da Grasso nie sądziłem, że dostanę tak dobrą pizzę. Naprawdę była jedną z najlepszych jakie do tej pory jadłem. Pizzeria ma też dobre godziny otwarcia, więc można do niej zajrzeć też w późnych godzinach wieczornych. Szkoda tylko, że trzeba płacić dodatkowo za dowóz i że nie ma żadnych fajnych promocji, z których moglibyśmy skorzystać jeśli mielibyśmy zamówić większą liczbę placków. Mimo tego jeśli chcecie zamówić pizzę tylko dla siebie lub na dwie osoby to Da Grasso jest naprawdę dobrym wyborem.