czwartek, 31 maja 2012

Gold Express Kebab u Kamela - Duży kebab w bułce

Gold Express Kebab u Kamela to ostatni lokal z ulicy Nadbystrzyckiej, który został nam do przedstawienia na blogu. Miejsce to nazywało się kiedyś "Al Jazeera", a niedawno doczekało się drewnianej dobudówki, w której znalazło się miejsce na kilka stolików. Oczywiście nie ma co wybierać się tam jakąś większą ekipą ale nie trzeba już jeść "w biegu" i można sobie spokojnie przysiąść. W budce pracuje pan przypominający Turka, na opiekaczach nabite jest mięso, a mimo to rzadko widzę aby tam ktoś jadł. Zapewne musi być jakiś tego powód...

Duża bułka kebab z Gold Express Kebab u Kamela Lublin
Duża bułka kebab z Gold Express Kebab u Kamela
Lublin
Cenowo kebab u Kamela wygląda nawet lepiej niż pozostałe lokale na tej ulicy. Za dużą bułkę z mięsem z kurczaka z sosem mieszanym zapłaciłem 9 zł co jest dość dobrą ceną. Nie wiem co mają odzwierciedlać słowa "Gold Express" w nazwie ale na pewno nie tyczą się one jakości obsługi i czasu realizacji zamówienia. Ze sprzedawcą dość trudno było się dogadać (kilka razy pytał o sos itp.), a na moją bułkę musiałem czekać ponad 15 minut choć nikt przede mną nie zamawiał. Kanapka rzeczywiście okazała się dość duża. Bułka przypominała bardziej zwyczajne bułki kupowane na śniadanie niż te do kebabów choć była miękka i na nie narzekałbym aż tak bardzo na nią jeśli byłaby ciepła. Pierwszy raz zdarzyło mi się abym dostał zimą bułkę w kebabie, który zamawiam na miejscu. Co do ilości mięsa to było go trochę na wierzchu, w środku zero i pod koniec odrobinkę. W środku jedliśmy bułkę z surówką, która składała się z sałat: zwykłej i pekińskiej. Nie znalazła się tam również ani odrobina sosu, którym było jedynie polane mięso na wierzchu i na końcu kanapki. W smaku sos nie był ani czosnkowy ani ostry. Nie wiem czy mięso miało taki kolor normalnie czy od sosu ale było żółte jakby ktoś dodał do niego curry i nie smakowało za dobrze.

Gold Express Kebab u Kamela ma może troszkę lepsze ceny niż konkurencja ale to jego jedyny plus. Lokal nie zachwyca ani ilością miejsca, ani smakiem jedzenia. Dużą bułkę serwowaną u Kamela mogę polecić jedynie wielbicielom warzywnych kebabów. Teraz już dokładnie wiem dlaczego bardzo rzadko widuję aby ktokolwiek tam zamawiał jedzenie - w okolicy jest po prostu dużo lepszych kebabów, dlatego wybierzcie jakiś inny niż ten u Kamela. Nie polecam.

piątek, 25 maja 2012

Bar Dubaj Lublin - Danie kebab

Bar Dubaj działa w Lublinie już od wielu lat i od zawsze był porównywalny z kebabem u Mustafy nie tylko ze względu na pobliską lokalizację obydwu lokali czy podobny poziom obsługi ale także smak dań serwowanych w tych dwóch miejscach. Do niedawna w Dubaju nie dało się nawet przysiąść aby skonsumować zamówione jedzenie jednak teraz pojawiły się tam małe stoliczki co skłoniło mnie wreszcie do napisania recenzji tej "kebabowni".

Danie kebab z Dubaj Lublin
Danie Kebab z Baru Dubaj Lublin
Dubaj nie oferuje dowozów, więc musimy osobiście pofatygować się po naszą potrawę. Do recenzji wybrałem danie kebab za 13 zł z mięsem z kurczaka, frytkami i surówką z sosem mieszanym aby spróbować czegoś innego bo zazwyczaj jadam tam pitę gigant. Czas oczekiwania w porównaniu do pity był trochę dłuższy ale to zapewne przez smażenie frytek. Danie serwowane jest niestety w styropianowych pudełeczkach, a nie tak jak w Habiby na normalnych talerzach. Mięso z "Dubaja" jest różni się od tego serwowanego u Mustafy czy w Habiby. Jest pokrojone na mniejsze kawałki i mocniej doprawione. Osobiście nie lubię zbyt mocnego aromatu przypraw dlatego częściej wybieram wymienione przeze mnie lokale jednak nie można w żadnym przypadku powiedzieć, że jest to niedobre mięso - raczej kwestia indywidualnych preferencji czy będzie komuś bardzo smakować czy będzie je jedynie uważał za dobre. Co do samej ilości to mięska było na tyle dużo, że można się nim spokojnie najeść. Frytki smakowały zwyczajnie, nie było ich jakoś szczególnie dużo ale też nie za mało. Nie były też przesadnie tłuste jak czasami się zdarza w innych miejscach. Najbardziej pozytywnie wypadła surówka, która była świeżutka, bardzo lekka i do tego polana jogurcikiem tureckim, dzięki któremu nie była zbyt sucha. Sosy również można ocenić na plus, a szczególnie ten ostry, w którym znajdują się kawałki papryczek i naprawdę mocno grzeje.

Dubaj jest porządnym kebabem trzymającym dobry poziom od wielu lat. Ceny są porównywalne do sąsiadujących z nim na ulicy Nadbystrzyckiej lokali, jakość obsługi również. Co do smaku to myślę, że nikt kto tam zamówi nie będzie zawiedziony, a niektórym może nawet najbardziej przypaść do gustu ze względu na swój bardziej doprawiony smak. O ilość mięsa w przypadku dania kebab czy pity gigant też nie macie się co martwić - nigdy go tam nie żałują. Dubaj kebab jest więc wart polecenia, choć nie każdemu musi smakować - najlepiej przetestować samemu.

środa, 23 maja 2012

Mariano Italiano Lublin - 2 duże pizze z czterema dodatkami

Mariano Italiano to pizzeria, o której bym zapewne nigdy się nie dowiedział gdyby nie nasi fani na facebooku. Mieszcząca się na ulicy Kunickiego 65 na zdjęciach wygląda na dość przyjemną i klimatyczną choć nie zamierzam tego do końca oceniać, ponieważ nigdy tam nie byłem. Kilka osób na naszym profilu bardzo ją polecało i chciało abyśmy i my jej skosztowali, więc właśnie to robimy.

Duża pizza z kurczakiem, ananasem, kukurydzą
i papryką z Mariano Italiano Lublin
Zamówiliśmy dwie duże pizze (32 cm) z promocji za 29,50 zł. Składniki, które wybraliśmy na pizzę to kurczak, ananas, kukurydza, papryka na pierwszej z nich oraz gyros, boczek, pieczarki i pomidor na drugiej. Dowóz okazał się dość kosztowny, bo musieliśmy zapłacić za niego aż 5 zł, ale placki mimo zapowiadanych prawie 50 minut oczekiwania dotarły do nas po trochę ponad 30 minutach ciepła i pachnąca. Dostaliśmy też za darmo sos, o którym nigdzie nie wspomniano, że jest dodawany do pizz. Choć było to coś w rodzaju sosu-bazy do pizzy z koncentratu plus przypraw i było dość rzadkie to dało się zjeść z tym placki i jeśli ktoś nie ma keczupu w domu mógłby go sobie tym w jakiś sposób go zastąpić.

Duża pizza z gyrosem, boczkiem, pomidorem
i pieczarkami z Mariano Italiano Lublin
Pizze już na pierwszy rzut oka wyglądały smakowicie ale dopiero po skosztowaniu dowiedziałem się dlaczego nasi fani tak zachwalali ten lokal. Ciasto było lekko słodkawe, nie za grube i nie za cienkie, a brzegi nie przypalone i cienkie. Wszystkie składniki mięsne smakowały wyśmienicie choć gyros nie był tym prawdziwym z patyka, a jedynie kurczakiem z przyprawą gyros. Jednak każdy kawałek czy to kurczaka czy gyrosa był mięciutki i znakomity, a boczek pachniał i smakował tak, że mimo tego, że był zatopiony w serze było go można bez trudu wyczuć.

Brzegi cieniutkie jak trzeba :)
Składniki warzywne nie odbiegały jakością od mięsnych - papryka była świeża i chrupiąca, a pomidor, ananas i kukurydza słodkie. Pieczarek nie było może za dużo ale dało się wyczuć ich smak i aromat. Sera było dużo - tak jak lubię. Był ciągnący i były w nim zatopione składniki ale nie było problemu zbyt długiego żucia jak to się czasami zdarza.




Mariano Italiano serwuje na prawdę dobre pizze, w niezłej cenie. Ilość i jakość składników oceniam na piątkę w szkolnej skali ocen. To samo tyczy się ciasta, które ma swój specyficzny, słodki posmak. Szkoda tylko, że dowóz w moje okolice dużo kosztuje bo na pewno często bym od nich zamawiał. Moja ocena potwierdza też to, że nasi fani mają na prawdę dobry gust i wiedzą gdzie można smacznie zjeść. Jeśli znacie podobne restauracje to piszcie w komentarzach lub na facebooku. My pizzerię Mariano Italiano również polecamy!

sobota, 19 maja 2012

Wytwórnia Pizzy Lublin - Dwie duże pizze

Wytwórnia Pizzy wydawała się być ciekawym startupem na lubelskim rynku fast foodów. Przed uruchomieniem lokalu  można było zaobserwować liczne i bardzo atrakcyjne promocje, aktywne prowadzenie profilu na facebooku i wsłuchiwanie się w opinie i preferencje konsumentów. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Większość promocji zostało przerobionych i w obecnej formie nie są już jakoś szczególnie wyróżniające się. Jednak może warto zamówić pizzę z Wytwórni dla samego jej smaku?

Duża pizza z salami, kabanosami, pieczarkami i papryką pepperoni
 z Wytwórni Pizzy Lublin
Zamówiłem dwie duże (wg. tego co pisze na stronie 32 cm) pizze z 4 składnikami z promocji za 29 zł. Jedna miała na sobie szynkę, kurczaka, kukurydzę i ananasa, a druga salami, kabanosy, pieczarki oraz paprykę pepperoni. Za dowóz niestety musiałem zapłacić 3,5 zł - już po tym widać, że Wytwórnia Pizzy nie ma ambicji aby zostać najlepszą pizzą w Lublinie. Czas oczekiwania to ponad 40 minut co dało się we znaki jednej z pizz, która dotarła po prostu zimna.



Duża pizza z szynką, kurczakiem, kukurydzą
i ananasem z Wytwórni Pizzy Lublin
Składników jak możecie zobaczyć na zdjęciach było dużo. Szynka, salami, kabanosy, kukurydza i ananas były bardzo smaczne ale mam zastrzeżenia co do kurczaka, który był wyjątkowo biały i musiałem aż wyciągnąć go z kawałka pizzy i zjeść oddzielnie żeby poczuć, że ma bardzo lekki smak kurczaka. To samo było z pieczarkami i papryką pepperoni - bardzo trudno było je wyczuć jedząc pizzę normalnie. Co natomiast rzucało się od razu na kubeczki smakowe to ciasto, które smakowało jakby kucharz go nie posolił, a do tego było dość twarde. Bardzo się zdziwiłem, bo na profilu Wytwórni ludzie bardzo je chwalili. Cóż, albo mi trafiło się takie albo nie jedli dobrej pizzy. Brakowało mi też sera, którego jak dla mnie na placku było zbyt mało. Ogromnym minusem jest też to, że pizze nie mają rozmiarów, które są podawane na stronie. Zamawiałem już zarówno "32" i "40" cm pizze i zawsze miały średnicę o 3-4 cm mniejszą od zapowiadanej. Może warto więc zmienić rozmiary podawane na stronie?

32 cm... taaa...
Wytwórnia Pizzy zdecydowanie zawiodła pokładane w niej przeze mnie nadzieje. Może zdobędzie klientów w swoich okolicach ale nie ma szans zarówno smakowo jak i cenowo podbić lubelskiego rynku. Składników może i jest dużo ale nie wszystkie smakują tak jak powinny aby określać je mianem tych z wyższej półki. Ogólnie rzecz biorąc Wytwórnia Pizzy serwuje placki na granicy przeciętności. Dałem jej dwie szanse ale niestety nie mogę polecić tej pizzerii.

wtorek, 8 maja 2012

Pizze za 10 zł w Lublinie


W Lublinie - mieście, w którym jest pełno studentów - lokale gastronomiczne muszą konkurować nie tylko na smak i jakość swoich dań ale i na ich cenę. Ostatnimi czasy, w niektórych miejscach pojawiły się oferty na pizzę nie przekraczające kwoty 10 zł. Czasami są to oferty wyłącznie dla studentów ale zdarza się i tak, że mogą z nich skorzystać wszyscy. Zazwyczaj są to pizze o średnicy 30-35 cm z dwoma lub trzema składnikami do wyboru oczywiście jedynie w opcji na miejscu. Czy pizza za taką niską cenę może być na prawdę dobra? Tego dowiecie się w tym wpisie.

Pierwszym lokalem, w którym jadłem tego typu pizzę był Aviator. Pizza 30 cm w promocji do godziny 18 za 9,90 zł z dwoma dowolnymi składnikami (mogą być dwa mięsne). Na placek trzeba trochę poczekać - ja czekałem ok. 30 minut. Ciasto było mniej więcej takie jakie może zrobić prawie każdy z nas ale nie było nie dobre - raczej neutralne. Składników i sera nie było zbyt dużo ale może to i dobrze bo jak później dowiedziałem się z lubelskich dzienników dodawano tam przeterminowane składniki o czym możecie przeczytać tutaj: http://www.kurierlubelski.pl/artykul/540959,lubelski-sanepid-zamknal-restauracje-aviator,id,t.html

Następnym testowanym barem był bar Archiwum. W klubokawiarni Archiwum za cenę 9,90 zł dostajemy pizzę o wielkości aż 35 cm z dwoma składnikami w tym jednym mięsnym. Tutaj czas oczekiwania był jeszcze dłuższy - czekałem grubo ponad 40 minut.  Pizza może i była dość duża ale ciasto, z której była zrobiona było strasznie słone, a do tego końcówki były grube i nie pokryte składnikami czy serem, których ogólnie na pizzy nie było zbyt wiele. Szczerze mówiąc po zjedzeniu połowy nie mogłem patrzeć na pizzę przez następny tydzień.

Kolejnym miejscem gdzie możemy zamówić pizzę w takiej cenie jest Bierpub Bawarski. Za cenę 9,49 zł otrzymujemy tam 32 cm pizzę z dwoma dowolnie wybranymi składnikami. Czas oczekiwania był znośny bo czekałem trochę ponad 20 minut. Pizza smakowała mniej więcej tak jak smakują pizze serwowane nad jeziorami. Nie była najgorsza ale ciągle nie można porównywać jej do pizzy z prawdziwej pizzerii.

Ostatnim sprawdzanym punktem jest Restauracja i Pizzeria Trattoria. W Trattorii za 10 zł możemy kupić 32 cm pizzę z 3 składnikami (w tym jednym mięsnym). Tutaj nie musimy zbyt długo czekać - nasz placek otrzymujemy po 15-20 minutach. Pizzę z tej pizzerii recenzowałem już na naszym blogu i nie wydałem jej najlepszej oceny. Jednak chyba trochę się tam zmieniło i w cenie do 10 zł dostaniemy tu najlepszą pizzę w Lublinie. Ser jest co prawda przypieczony i przypomina ten z cebularzy czy "pizz" sprzedawanych w piekarniach, a grube ciasto przypomina raczej cienkie z innych pizzerii to i tak w porównaniu do konkurencji smakuje najlepiej.

A więc czy warto jeść pizzę z takich promocji? Moim zdaniem nie. Lepiej zamówić normalną pizzę lub jeżeli chcecie koniecznie zjeść tanio dołożyć 2 zł i zamówić placek ze zniżką z naszego kuponu z pizzerii Planeta. Jeśli jednak musicie gdzieś zjeść w cenie do 10 zł to najlepszym wyborem będzie Restauracja i Pizzeria Trattoria.

niedziela, 6 maja 2012

Bar Pospieszny Lublin - Kebab Pizza i Pizza Królewska


Dwie "pizze" z Pospiesznego
Bar Pospieszny z Lublina to jedyne takie miejsce w naszym mieście, z którego można zamówić jedzenie na dowóz 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu. Dla spragnionych dostępny jest też alkohol. Zdecydowałem się stamtąd zamówić bo pojawiła się oferta na voucher zniżkowy. Zamawianie bez vouchera nie opłaca się, bo w Pospiesznym nie uświadczymy żadnych promocji, a normalne pizze nie są w jakiejś specjalnie atrakcyjnej cenie. Podobno bar Pospieszny ma wspólną kuchnię z klubokawiarnią Archiwum, więc spodziewałem się podobnej pizzy - niezbyt dobrej, za słonej, lecz zjadliwej. Jednak gdy dostałem pizzę z Pospiesznego jeszcze bardziej się zawiodłem.

Pizza Królewska z Baru Pospiesznego Lublin
Voucher upoważniał mnie do zakupu dwóch pizz 45 cm. Wybrałem pizzę Kebab Pizza i Królewską z tym, że zamiast kapusty pekińskiej na pizzę Kebab poprosiłem pomidora. Mimo tego, że dostawa była ustalona 5 godzin wcześniej na konkretną porę dostawca spóźnił się 20 minut. Do pizz wybrałem dwa sosy - chilli i czosnkowy jednak dostałem tylko ten pierwszy i keczup do tego w tak małych pojemniczkach jak tylko się dało.


Kebab Pizza z Baru Pospiesznego Lublin

Praktycznie nie muszę opisywać tych pizz ponieważ wszystko widać  na zdjęciach. Ogromne brzegi, strasznie cienkie ciasto oraz mała ilość składników to cechy, które widać na pierwszy rzut oka. W smaku było jednak jeszcze gorzej. Nie wiem czy to były pizze o smaku ruskich pierogów czy ruskie pierogi w kształcie pizzy. Pierwszy raz jadłem coś takiego. Szczerze mówiąc wolałem jeść już te przypalone brzegi bez sera i składników niż resztę.


Bar Pospieszny nastawia się na klientów, którzy chcą zamawiać o późnych porach, prawdopodobnie będąc po lub w trakcie ostrej imprezy. Jednak czy to usprawiedliwia ich do serwowania czegoś takiego? Bo pizzą nazwać tego nie można... Nikomu nie polecam zamawiania stamtąd jedzenia!

środa, 2 maja 2012

Przedłużamy promocję z Pizzerii Planeta!

Dla wszystkich tych, którzy nie zdążyli spróbować promocyjnej pizzy z Pizzerii Planeta i dla tych, którzy po jej spróbowaniu zostali jej wiernymi fanami mamy wspaniałą wiadomość - przedłużamy promocję do końca maja!

Zasady są dokładnie takie same jak poprzednio. Duża 30 cm pizza z trzema dowolnie wybranymi składnikami za 12 zł w lokalu, a dowóz od 5 do 9 zł zależnie od strefy.

Dostaliśmy informacje, że często drukujecie kupony w formacie A4 lub na kolorowo - nie musicie tego robić. Wystarczy standardowy rozmiar i czarno biały wydruk - nie musicie marnować kolorowych tuszów.

Zapraszamy więc do zamawiania najtańszej pizzy w Lublinie!