Kebab na pałeczkach cynamonowych z sałatką - Makłowicz w podróży
Dzisiejszy wpis nie będzie recenzją żadnego lokalu - czasami trzeba zrobić coś samemu - będzie przy tym więcej frajdy i na pewno będzie lepiej smakować. Przedstawiam Wam przepis oraz fragment pokazujący jak przygotować Kebab na pałeczkach cynamonowych z sałatką, który pochodzi z programu Makłowicz w podróży z odcinka Izrael - Morze Martwe. Na prawdę polecam na imprezę - goście będą zachwyceni bo danie smakuje wyśmienicie.
Kebab na pałeczkach cynamonowych z sałatką
Kebaby:12 patyczków z kry cynamonu
1,2 kg mięsa mielonej jagnięciny
100 g tłuszczu jagnięcego
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
120 g posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mielonego kminu
pasta sezamowa (tahini)
sól
pieprz
Przepis: Cebule poszatkować bardzo drobno i wymieszać z mięsem, tłuszczem, drobniutko pokrojonym czosnkiem, pietruszką i kminem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie na ok. 1 godzinę wstawić całość do lodówki. Po wyciągnięciu uformować kebaby i nadziać je na cynamonowe patyczki. Ścisnąć by mięso dobrze przywarło do pałeczek. Rozgrzać grill, położyć kebaby i smażyć ze wszystkich stron. Wyłożone na talerz kebaby polać pastą tahini. Podawać z sałatką „fatusz”.
Sałatka „Fatusz”:
20 g świeżej poszatkowanej mięty
20 g poszatkowanych liści bazylii
20 g świeżej poszatkowanej kolendry
20 g pokrojonej drobno zielonej cebulki
40 gr zielonej sałaty
1 łyżka pokrojonych orzechów kalifornijskich
1 łyżka orzechów pini
1 łyżka grillowanych płatków migdałów
1 łyżka słonecznika
1 łyżka orzechów pistacjowych
1 czerwone drobno pokrojone chili
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Przepis: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Doprawć do smaku solą, pieprzem. Podawać.
1 komentarze
o kurcze!:) na pewno sproboje!:) wydaje sie smakowite i koszernie!:)
OdpowiedzUsuńByłeś w tym lokalu? Podziel się z nami TWOIMI odczuciami! Dodaj komentarz poniżej: