Kebab na pałeczkach cynamonowych z sałatką - Makłowicz w podróży

By 17:15 , , , , , , , ,

Dzisiejszy wpis nie będzie recenzją żadnego lokalu - czasami trzeba zrobić coś samemu - będzie przy tym więcej frajdy i na pewno będzie lepiej smakować. Przedstawiam Wam przepis oraz fragment pokazujący jak przygotować Kebab na pałeczkach cynamonowych z sałatką, który pochodzi z programu Makłowicz w podróży z odcinka Izrael - Morze Martwe. Na prawdę polecam na imprezę - goście będą zachwyceni bo danie smakuje wyśmienicie.




Kebab na pałeczkach cynamonowych z sałatką
Kebaby:
 12 patyczków z kry cynamonu
 1,2 kg mięsa mielonej jagnięciny
 100 g tłuszczu jagnięcego
 2 duże cebule
 5 ząbków czosnku
 120 g posiekanej natki pietruszki
 2 łyżki mielonego kminu
 pasta sezamowa (tahini)
 sól
 pieprz
Przepis: Cebule poszatkować bardzo drobno i wymieszać z mięsem, tłuszczem, drobniutko pokrojonym czosnkiem, pietruszką i kminem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie na ok. 1 godzinę wstawić całość do lodówki. Po wyciągnięciu uformować kebaby i nadziać je na cynamonowe patyczki. Ścisnąć by mięso dobrze przywarło do pałeczek. Rozgrzać grill, położyć kebaby i smażyć ze wszystkich stron. Wyłożone na talerz kebaby polać pastą tahini. Podawać z sałatką „fatusz”.
Sałatka „Fatusz”:
 20 g świeżej poszatkowanej mięty
 20 g poszatkowanych liści bazylii
 20 g świeżej poszatkowanej kolendry
 20 g pokrojonej drobno zielonej cebulki
 40 gr zielonej sałaty
 1 łyżka pokrojonych orzechów kalifornijskich
 1 łyżka orzechów pini
 1 łyżka grillowanych płatków migdałów
 1 łyżka słonecznika
 1 łyżka orzechów pistacjowych
 1 czerwone drobno pokrojone chili
 sok z 1 cytryny
 2 łyżki oliwy
 sól
 pieprz
Przepis: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Doprawć do smaku solą, pieprzem. Podawać.

Sprawdź nasze poprzednie recenzje:

1 komentarze

  1. o kurcze!:) na pewno sproboje!:) wydaje sie smakowite i koszernie!:)

    OdpowiedzUsuń

Byłeś w tym lokalu? Podziel się z nami TWOIMI odczuciami! Dodaj komentarz poniżej: